Odoo afbeelding en tekstblok

Cursus weerkunde

Heeft u de crash course over het weer gevolgd, en heeft u honger naar meer? Of wil u meer weten over hoe het weer op Aarde tot stand komt? Dan is deze achtdelige lessenreeks zeker iets voor u!

Naast een theoretisch gedeelte, waarin u kennismaakt met de fysische principes achter het weer en de factoren die het weer op Aarde tot stand doen komen, is er een praktijkgericht gedeelte. Hier gaan we dieper in op het herkennen van wolken, interpreteren van weerkaarten, satellietbeelden, beschrijving van specifieke weersituaties zoals storm, onweer en sneeuw.

8 donderdagavonden vanaf 5 september 2019, 20u-22u.

Meer informatie en inschrijven


Sterren en Kosmos - gevorderden

Voor de mensen die in het voorjaar de ‘Basiscursus sterren en kosmos’ hebben gevolgd, en die dus al over een zekere basiskennis beschikken, is er in het najaar de cursus 'Sterren en Kosmos - gevorderden'.

Hier wordt er in tien lessen dieper ingegaan op de bouw en levensloop van sterren, sterrensystemen en sterrenstelsels. Ook kosmologie komt aan bod.

10 dinsdagavonden vanaf 24 september 2019, 20u-22u.

Meer informatie en inschrijven

 

Odoo tekst en afbeelding blok
Odoo afbeelding en tekstblok

Crash course ASTROBIOLOGIE

Deel 1 : De levende Aarde, een bijzonder geval

Welke kenmerken maken van de Aarde een levende planeet? Hoe kon complex leven met planten en dieren ontstaan? Wat is de toekomst van het leven op Aarde? Hoe uniek is onze levende planeet? Ontdek het in de uitgeschreven versie van de crash course van 25 maart 2019. Download de huidige versie door te klikken op het PDF icoon.

Op Schoolreis naar de Maan

(Lager onderwijs, lerarengids, versie december 2018)

 De UGENT Volkssterrenwacht Armand Pien heeft in het najaar van 2018 meerdere vormingen georganiseerd over de cursus "Op schoolreis naar de Maan". Het is een gids voor leraren lager onderwijs (2de en 3de graad) om het thema van Maanreizen op een zeer toegankelijke manier in de les te brengen. Elk onderwerp is voorzien van één of meerdere klasoefeningen of experimenten om met de kinderen uit te voeren. Download hier de huidig versie van de cursus (28 mei 2019) door te klikken op de PDF icoon.

 

 
 

Crash Course De MAAN 

Het zijn boeiende tijden voor maanliefhebbers: niet alleen is het deze zomer alweer 50 jaar geleden dat de eerste mensen op de Maan zijn geland; de plannen voor een nieuwe lichting maanastronauten staan volop in de steigers en de concurrentie komt uit meerdere hoeken dan enkel Rusland en Amerika deze keer! Het zijn razend boeiende tijden. Ontdek alles over onze naaste buur in deze cursus. Download de laatste versie door te klikken op het PDF - icoon. 


 

Crash Course 'Inleiding tot het Weer' 

Het weer spreekt altijd een beetje tot de verbeelding: iedereen wil weten welk weer het vandaag en morgen zal worden. In deze crash course doen we u in twee uurtjes tijd de grondbeginselen van het weer uit de doeken. Daar hoort uiteraard een cursus bij, die u hier kan downloaden door te klikken op het PDF - icoon. Ideaal als u wilt begrijpen hoe een weerkaart in mekaar steekt en wat fronten, hogedrukgebieden en zeebriesjes nu eigenlijk betekenen. 


Jeugdcursus

 

Ben je tussen 12 en 15 jaar? Ben je geboeid door alles wat te maken heeft met sterrenkunde en wil je daar graag in je vrije tijd iets mee doen? Dan is dit een geknipte cursus op jouw maat!

In 5 lessen op zaterdagnamiddag leer je heel wat bij over het heelal, het zonnestelsel, de Zon, de Aarde, de Maan, de sterren, ruimtevaart, weerkunde en telescopen.

Volgende reeks verwacht: voorjaar 2020.


Odoo tekst en afbeelding blok

Initiatie waarnemen

Deze cursus richt zich tot mensen die graag willen leren hoe ze de sterrenhemel kunnen waarnemen. In 3 lessen komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod: -telescopen en verrekijkers
-materiaal voor de amateur-astronoom (sterrenkaarten, astrosoftware, atlassen,...) -oriëntatie aan de sterrenhemel -leren herkennen van de opvallendste sterrenbeelden

Een vierde avond is voorzien om effectief met de telescopen waar te nemen en wordt in onderling overleg met de cursisten bepaald.

Deelnemen kost €32.00 (inclusief 1 jaar lidmaatschap VSRUG)

Het is een heel praktijkgerichte cursus. Om iedereen de kans te geven voldoende aan bod te komen, wordt het aantal deelnemers beperkt tot 15. Heeft u interesse om deel te nemen? Mail ons op info@armandpien.be, we zetten u op een wachtlijst en contacteren u zodra de data voor een nieuwe reeks gekend zijn.

Odoo tekst en afbeelding blok
Odoo afbeelding en tekstblok

Basiscursus Sterren en Kosmos

Tijdens deze lessenreeks krijgt u een basiskennis over de types sterren en de kosmos.

De klemtoon wordt gelegd op het observeren en bespreken van de sterren en sterrenstelsels. Ook de kosmos wordt in het kort toegelicht.  

Deze cursus is een ideale voorbereiding op de gevorderdencursus die dan plaats heeft in het najaar 2019.

Inschrijven