Woensdagavond = kijkavond

Elke woensdag, behalve op feestdagen en tijdens de kerstvakantie.

Vanaf 20u. Geen reservatie nodig. Gratis toegang!

Vrijdag 11 januari 2019:

 Extra kijkavond:100 uren sterrenkunde

In 2019 viert de IAU, de Internationale Astronomische Unie, haar 100ste verjaardag. Het hele jaar door zullen wereldwijd activiteiten op touw worden gezet onder het centrale thema ‘Under One Sky’ (Onder één hemel): een eeuw van astronomische ontdekkingen wordt onder de aandacht gebracht. Men hoopt zo het gebruik van sterrenkunde in onderwijs, in ontwikkeling en in de diplomatieke wereld te ondersteunen en te verbeteren. Meer informatie: www.iau-100.org

Het kick-off event is de ‘100 uren van de sterrenkunde’, van 10 tot en met 13 januari 2019. Wereldwijd zullen tal van activiteiten georganiseerd worden om het brede publiek te laten kennismaken met de wondere sterrenhemel.

De UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien organiseert naar aanleiding hiervan een extra sterrenkijkavond op vrijdag 11 januari van 20u tot 22u30 (laatste toegang om 22u).

Iedereen is welkom om een blik te komen werpen door onze telescopen. In geval van bewolkt weer maken we een reisje langs de sterrenhemel aan de hand van een computersimulatie.

3D shows en interactieve consoles

In geval van bewolkt weer of regen kunt u om 20u30 een 3D-voorstelling bekijken in onze zaal Kepler. Keuze tussen: 'Reizen door de Ruimte', '1000 Meteoren & Kometen' en 'Galilei’s Bril'. Reserveren is niet nodig. Verder hebben we nog interactieve consoles rond deze thema's in zaal Maia, waar u zelf aan de slag kunt om allerlei animaties rond het zonnestelsel, hemelmechanica of ruimtevaart te ontdekken.Historische en functionele telescopen

De grootste werkbare telescoop in één van de koepels van de Oude Sterrenwacht is een 228 mm (9-inch) f/11 refractor op een equatoriale monteringen dateert uit 1880! Deze telescoop is de oudste telescoop van Europa met een nog steeds functioneel volgsysteem.

In geval van heldere hemel richten we de telescopen op de hemel en kan u onder begeleiding van onze medewerkers zelf waarnemen.


Weerstation en panorama Gent

Bij de renovatie van de sterrenwacht werd besloten om het weerstation terug operationeel te maken.

Onze medewerkers geven u graag uitleg over de meettoestellen en over de weerkaarten.

Deze plek biedt ook een mooi panorama van Gent. Op weg naar boven bevindt zich ook de grootste oliebarometer ter wereld waarachter onze lift verborgen zit!