Op Schoolreis naar de Maan

(Lager onderwijs, lerarengids, versie december 2018)

 De UGENT Volkssterrenwacht Armand Pien heeft in het najaar van 2018 meerdere vormingen georganiseerd over de cursus "Op schoolreis naar de Maan". Het is een gids voor leraren lager onderwijs (2de en 2de graad) om het thema van Maanreizen op een zeer toegankelijke manier in de les te brengen. Elk onderwerp is voorzien van één of meerdere klasoefeningen of experimenten om met de kinderen uit te voeren. Download hier de huidig versie van de cursus door te klikken op de PDF icoon.

 


 

Jeugdcursus

 

Ben je tussen 12 en 15 jaar? Ben je geboeid door alles wat te maken heeft met sterrenkunde en wil je daar graag in je vrije tijd iets mee doen? Dan is dit een geknipte cursus op jouw maat!

In 5 lessen op zaterdagnamiddag leer je heel wat bij over het heelal, het zonnestelsel, de Zon, de Aarde, de Maan, de sterren, ruimtevaart, weerkunde en telescopen. Informatie en inschrijving


Odoo tekst en afbeelding blok
Odoo afbeelding en tekstblok

Crash Course: Leven op Aarde

 Uit Europese onderwijsstudies blijkt dat kinderen en jongeren 1 vraag belangrijker vinden dan alle andere: zijn wij alleen? Of is er leven buiten de Aarde?

Om de zoektocht naar leven in het zonnestelsel buiten de Aarde en de mijmeringen over leven op exoplaneten zinvol aan te pakken vallen we terug op het enige voorbeeld dat we tot hiertoe kennen: het leven op Aarde zelf! Waarom is de Aarde geschikt voor leven? Wat bedoelen we met 'leven'? Hoe is het begonnen? Wat zijn de belangrijkste mijlpalen in de geschiedenis van het Aardse leven? Hoe beïnvloedt het leven onze planeet?

Inschrijven

Initiatie waarnemen

Deze cursus richt zich tot mensen die graag willen leren hoe ze de sterrenhemel kunnen waarnemen. In 3 lessen komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod: -telescopen en verrekijkers
-materiaal voor de amateur-astronoom (sterrenkaarten, astrosoftware, atlassen,...) -oriëntatie aan de sterrenhemel -leren herkennen van de opvallendste sterrenbeelden

Een vierde avond is voorzien om effectief met de telescopen waar te nemen en wordt in onderling overleg met de cursisten bepaald.

Deelnemen kost €32.00 (inclusief 1 jaar lidmaatschap VSRUG)

Het is een heel praktijkgerichte cursus. Om iedereen de kans te geven voldoende aan bod te komen, wordt het aantal deelnemers beperkt tot 15. Heeft u interesse om deel te nemen? Mail ons op info@armandpien.be, we zetten u op een wachtlijst en contacteren u zodra de data voor een nieuwe reeks gekend zijn.

Odoo tekst en afbeelding blok
Odoo afbeelding en tekstblok

Basiscursus Sterren en Kosmos

Tijdens deze lessenreeks krijgt u een basiskennis over de types sterren en de kosmos.

De klemtoon wordt gelegd op het observeren en bespreken van de sterren en sterrenstelsels. Ook de kosmos wordt in het kort toegelicht.  

Deze cursus is een ideale voorbereiding op de gevorderdencursus die dan plaats heeft in het najaar 2019.

Inschrijven