Thema-avond: Lichthinder

05-10-2016 19:30 tot05-10-2016 22:30(Europe/Brussels)

Gent,België

Ticket typeEinde van inschrijvingPrijsHoeveelheid


 Odoo afbeelding en tekstblok

Thema-avond rond lichthinder tijdens de World Space Week

Van 4 tot 10 oktober is het opnieuw ‘World Space Week'. Dit jaar wordt met het thema “Remote Sensing: Enabling Our Future” de aardobservatie via satellieten in de kijker gezet. Naar aanleiding hiervan organiseren we op woensdag 5 oktober 2016 vanaf 19u30 een thema-avond rond lichthinder, en dit zowel op de UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien in Gent, als in Sterrenwacht Orion in Bovenkarspel.

Odoo - Voorbeeld 1 voor drie kolommen

Lezing 'Lichthinder in Vlaanderen en Nederland' door Stijn Vanderheiden

Parijs is de lichtstad, maar als er een ‘lichtregio’ zou bestaan, dan was het vast en zeker Vlaanderen en Nederland. Vanuit de ruimte zijn we elke (wolkenloze) nacht moeiteloos zichtbaar. Hoe komt dit en is dat wel nodig?

Om hierop het antwoord te leren kennen, neemt Stijn ons mee langs de wonderlijke nachtelijke, niet zo donkere, hemel in Vlaanderen en Nederland. Hij kan hiervoor gebruik maken van satellietbeelden, van waarnemingen van astronauten in het Internationaal Ruimtestation en van beeldmateriaal van (amateur-)sterrenkundigen.

Stijn zal tijdens zijn toelichting uitleg geven over de oorzaken van lichthinder, de soorten lichthinder, over de gevolgen ervan voor de mens, voor de maatschappij en voor het leefmilieu, en, het aller belangrijkste, over hoe we er zelf iets aan kunnen doen. Want eigenlijk is het eenvoudig: het is een probleem van en voor iedereen en iedereen kan er iets aan doen.

Odoo - Voorbeeld 2 voor drie kolommen

Wedstrijd voor secundaire scholen: Schrijf een waarneemproject en win een telescoop!

We organiseren een wedstrijd waarbij secundaire scholen een telescoop (15 cm F8) kunnen winnen. De optiek en de kijker zelf worden gemaakt door onze Werkgroep kijkerbouw.

Om deel te nemen moet een school een waarneemproject uitschrijven (max. 1 A4 pagina), waarbij de telescoop zal gebruikt worden om het effect van lichthinder op het waarnemen van de sterrenhemel te illustreren. Eenzelfde object/gebied aan de hemel wordt waargenomen enerzijds in een lichtvervuild gebied, anderzijds in een donkerder gebied. De waarneming gebeurt zowel visueel als met een camera. Stuur je voorstel naar kijkerbouw@ugent.be, en dit uiterlijk op 25 september 2016.

De winnende school wordt uitgenodigd om aanwezig te zijn op de thema-avond op 5 oktober en de telescoop in ontvangst te nemen.

Odoo - Voorbeeld 3 voor drie kolommen

Kijkavond

Tot 22u30 is de volkssterrenwacht open voor bezoek.

Bij helder weer kijken we naar de sterren en planeten door onze telescopen, begeleid door deskundige medewerkers.

In geval van bewolkt weer is er een randprogramma: er is een 3D-voorstelling, je kan het weerstation bezoeken, de prachtige historische telescoop bewonderen of gewoon genieten van een uniek zicht op Gent vanaf ons dakterras.


Waar

Rozier 44
    9000 Gent
    België
09 264 36 74
info@armandpien.be

Wanneer

Van05-10-2016 19:30
Tot05-10-2016 22:30

Organisator

V.S.R.U.G.vzw
09 264 36 74
info@armandpien.be

Sociale stream

Neem deel op Twitter

Zoek uit wat mensen zien en zeggen over dit evenement, en neem deel aan het het gesprek.

Gebruik dit label: #vsrug